La Trans Teruel Ruta 7 dies (6 nits) en Btt per la “España Vacia”, consta d´un recorregut de 276 km i 5.833 m. de desnivell acumulat. L’essència del Btt pedalant durant 5 dies. Paisatges erms i desolats, gairebé salvatges, entre extensos boscos i amplies pastures… Descobrint la Espanya Buidada on el pas del temps sembla diferent i l’abandonament del territori mostra un paisatge sorprenent.
X
Dia 1.- Terol. Base de la Trans Teruel Ruta 7 dies
Arribada a Terol per a la Trans Teruel Ruta 7 dies Btt. Si hi ha temps, visita la població fent un destacat incís al barri del nucli antic de la ciutat. Sopar (no inclòs) per la població i allotjament a un bon Hotel.
Inclou: Allotjament en un bon Hotel.
Dia 2. Terol – Virgen de la Vega (Alcalá de la Selva). Comença l’aventura de la Trans Teruel Ruta 7 dies!
60 Km. – 1.360 m. desnivell acumulat.
Havent esmorzat, la Trans Teruel Ruta 7 dies surt de Terol en direcció Conca. I abans del pàrquing d’autocaravanes la ruta surt cap al Parc d’Atraccions (i també el museu) Dinópolis. Es tracta d’un dels museus de paleontologia més grans del món.
Aviat se segueix una pista en direcció nord-est, que arriba aviat a la “Fuente Cerrada”. Aquest serà un dels patrons habituals de tota la ruta: les àrees de pícnic ubicades a les fonts d’entrada/sortida de totes les poblacions. Algunes, fins i tot amb un petit refugi o una ermita… o totes dues coses!
La Trans Teruel Ruta 7 dies s’endinsa per magnífiques pinedes seguint pel Camí d’Escriche. La primera gran sorpresa del dia, una gran casa restaurada, al costat d´una església (també restaurada…i una zona d´apartaments a mig construir abandonats). “Terol Existeix!”. Se segueix ascendint entre enormes pinedes durant un 6 – 7 km en què els paisatges esdevenen relativament erms fins a assolir l’ermita de Santa Quitèria, al costat d’un berenador i una font. Un dels laterals de l’ermita és un bon i pràctic refugi per a pastors i excursionistes. Un bon lloc per seure i descansar. Finalment, Sedrilles (Cedrillas). Hi ha un bar restaurant (que també és hostal i local de reunió del poble) i sorprèn positivament l‟existència de diverses empreses càrnies que han aportat forasters que estan repoblant al poble.
TARDA
Sortint de Sedrilles (Cedrillas), la ruta puja fins a Monteagudo del Castillo, entrant puntualment per dins de la població per observar un bonic portal de muralla..
Aviat comença el tram més bonic del dia, travessant una extensa vall entre pastures i boscos (per sobre dels 1.500 metres) seguint un dels nombrosos PR locals i que ja s’endinsa per la Serra de Gúdar. L’àmplia pista inicial es converteix cada cop més estreta fins que, just abans de no ser ciclable, es desvia per baixar cap a Alcalá de la Selva.
El canvi d’entorn és sorprenent. Tant Alcalá de la Selva -que encara conserva cert del seu encant d’antic poblet- com, sobretot, la turística àrea de Mare de Déu de la Vega es deuen gairebé únicament al turisme de les properes Pistes de Vall de Llinars (Valdelinares). Hotels, apartaments, aparthotels, hostals, lloguer de botes, skis… Pels valencians, són les pistes més properes.
El sopar i l’allotjament es troba en un magnífic Hotel a la Mare de Déu de la Vega, a 1 km d’Alcalá. Allà també hi haurà l’equipatge.
Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament.
Dia 3.- Alcalá de la Selva – Mora de Rubielos. Quins pobles més bonics!
59 Km. – 1.292 m. desnivell acumulat.
Avui es creuen uns pobles molt bonics: Móra de Rubiols (Mora de Rubielos) i sobretot, Rubiols de Mora (Rubielos de Mora), on s’inclou el dinar del migdia, tenen un encant molt especial. En els rètols hi posa: “un dels pobles més bonics d’Espanya”…
Es surt enfilant cap al “alto del Espinar” (1.600 metres) amb uns paisatges cada cop més bonics… Quins boscos!!!!
Després de l’esglesiola de Sant Miquel, comença un tram “trenca cames!”, cal creuar la vall d’oest a est, amb constants pujades i baixades: paciència!. Tanmateix, l’entorn és una delícia, entre pastures i pinedes, algunes velles construccions mig abandonades…. finalitzant al Mas del Cerrito, arran de carretera. Són només 2,5 km fins al cim.
Cal fer una brutal pujada (d’1 km), fins a un bon mirador. Tot seguit, una llarguíssima baixada (8 km i 500 m. de desnivell) fins a Nogueroles (Noguruelas), entre preciosos boscos, camps i masies, la majoria abandonades, pastures i ramats… un entorn meravellós. Amb 200 habitants, es veu viu i actiu. Té diversos establiments…. i una farmacia!. L’ha afavorit ser a la carretera per on hi fan via molts esquiadors.
Tot i així, en sortir, el paisatge esdevé més àrid i erm. Després del Mas de la Chupadilla es deixa el PR (puntualment, tram no ciclable) per una pista que arriba a ser força dolenta fins a la Riera de Rubielos. !Quines aigües tan netes i cristal·lines tenen els rierols de Terol!. S’entra a Rubiols de Mora (Rubielos de Mora) per una antic pas de bestiar (amb abeuradors als murs).
Rubielos és realment bonic; conserva les muralles així com el nucli antic sense edificis “incongruents” i fora de lloc. Potser aquesta és la clau de volta: tot conserva un mateix estil.
TARDA
Després del dinar (inclòs en el preu) molt a prop de l’Ajuntament i l’Oficina de Turisme (no perdre’s el preciós pati interior abans de dinar), la ruta continua cap a Rubiols de Mora (Rubielos de Mora) seguint el GR del Camí del Cid. Primer baixa fins al fons d’un barranc (996 m.) per un paisatge força àrid i sec. Però a l’altra banda tot canvia; mentre la ruta puja fins al Coll de Hoya Marín, els paisatges són de boscos espessos per camins trencats i sovint massa abandonats. Es poden veure ramats de bestiar, esquirols, cabirols envoltats sempre per una vegetació aclaparadora, que no deixa veure més enllà de l’entorn del bosc…
Passat el coll, la ruta travessa la carretera i continua cap a una zona de berenars… però el Camí del Cid puja per un sender impossible i cal baixar els darrers quatre quilòmetres fins a Móra de Rubiols (Mora de Rubielos) per carretera. Allà hi ha l’allotjament en un magnífic Hotel. No hi ha sopar inclòs (hi ha hagut el dinar del migdia) però el poble disposa d´un gran nombre de locals de restauració. Millor aprofitar per fer una passejada i descobrir l’encant d’aquest bonic poble, a més, d’algun bon restaurant.
Móra de Rubiols potser no té un nucli antic tan encantador com Rubiols de Mora, però disposa, per contra, d’un magnífic castell, visitable. Impressionant. Els seus portals, les muralles…
Inclou: Esmorzar, dinar a Rubiols (Rubielos de Mora) i allotjament en un bon Hotel a Móra de Rubiols (Mora de Rubielos).
x
Dia 4 – Mòra de Rubiols (Mora de Rubielos) – Villel. Entrant a la Serralada de Javalambre.
64 Km. – 925 m. desnivell acumulat.
La 4a etapa de la Trans Teruel Ruta 7 dies comença després d’un bon esmorzar (inclòs) a l’hotel. És aconsellable visitar el castell però, malauradament, obren a les 10:00h. Si hi ha temps, val la pena.
La ruta va cap a l’oest, cap al popular l’Embassament de Valbona. El camí és bo i s’hi arriba aviat. A continuació, el GR8 asfaltat mena a Valbona per l’Ermita de Loreto (és del tot habitual trobar ermites, santuaris i esglesioles a les entrades i sortides de les poblacions).
Valbona apareix, potser, sense gaire encant. Però aviat destaquen les arcades de l’Ajuntament, al costat d’un antic portal d’accés. I a prop hi ha el Museu d’Història Natural i Etnogràfica del poble…
En qualsevol cas, la ruta porta cap a La Puebla de Valverde alternant el Camí del Cid i el GR8. Primer, baixem al fons del riu Mijares, a 890 m. per pujar, a poc a poc per un seguit d’excel·lents pistes amb bon rodatge per la Vereda del Rio. Si es continua pel Camino de los Ciegos seguint el GR, es baixa al fons del torrent per un llit de pedres. És per això que el Trans Terol deixa el GR i baixa per l’asfalt, pujant a La Puebla per l’antic camí ral. Es creua el poble pel carrer Major (que canvia de nom diverses vegades), amb diversos bars i restaurants. Val la pena fer-hi un mos, perquè no hi haurà cap altre poble fins a Cubla, quasi 20 km més enllà per un territori completament erm i desolat. Ben erm i desolat.
.
TARDA
Després de La Puebla cal creuar l’autopista a través de diverses rotondes per començar el tram més impressionant del dia: el vessant nord de la Serra de Javalambre.
Després d’un primer quilòmetre d’ascens molt exigent, la ruta va pujant suaument en un entorn impressionant. Les savines van desapareixent, lentament, i el paisatge es torna erm i solitari. No hi ha ABSOLUTAMENT res a diversos quilòmetres al voltant. L’Espanya buidada. El paisatge continua essent excepcionalment impressionant, d’extenses planures durant uns quants quilòmetres gairebé planers. Finalment, el “sifó” del barranc de la Casa de la Guinyalda, un mas solitari, que cal creuar amb una darrera ascensió un punt exigent. Queden ns trams de ziga-zaga i tot seguit, ja el descens fins a Cubla.
Però Cubla, amb uns 50 habitants, només té un minúscul bar/local social, on és recomanable trucar abans si es vol endrapar res…
Es segueix pel Camí de les Lomas, en direcció oest, seguint un PR local fins a assolir el Collado de Roldán. Aviat es deixa el PR que baixa directament per un corriol molt pedregós per continuar per la pista fins a la carretera, de menys d’un km. Queda un llarg tram de pistes (on s’enllaça de nou amb el PR) durant uns 5 km, per uns paisatges a estones llaurades, a estones erms fins a assolir el congost del riu Túria. De sobte, l’entorn canvia radicalment, bosc de ribera, obaga, amb pollancres, oms i alzines… Val la pena aturar-se en una espectacular roca foradada. El track hi entra puntualment.
A Villel hi ha l’allotjament a l’antiga fonda del poble. Un acollidor establiment senzill i familiar, a tocar de la carretera, on gaudireu d’un bon sopar.
Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament a l’Hotel.
s
Dia 5.- Villel – Albarracín. Boscos, boscos i boscos… de la Trans Teruel Ruta 7 dies
56 Km. – 1.659 m. desnivell acumulat.
Al nord-oest de la Serra de Javalambre s’aixeca la petita però espessa serralada Peñarredonda, abans d’Albarrasí. Sense cap cim destacable i amb alçades mitjanes de 1.200 – 1.400 metres, destaca per la gran quantitat de boscos de pinedes. I sobretot, els Pinars de Rodeno. Una serra escassament poblada i amb pocs i petits pobles molt disseminats. Potser per això s’hi va instal·lar un important destacament republicà. I posteriorment, un gran campament de Maquis. I per això es lliura un petit pícnic per al migdia que cal dur a la motxilla (o us ho portarem en l’opció Assistida). Fins a Albarrasí no es pot menjar enlloc… tret de si és Festa Major o els dies forts de l’estiu.
Després de l’esmorzar, la pujada més llarga i constant del dia des del Santuari –i berenador– de la Fontsanta fins al Corral dels Bous. Després d’un parell de barrancs per un territori força més erm, es puja fins al Coll de Pradejos i a continuació, el Coll dels Burros creuant l’asfalt.
Aquí és on hi apareixen les antigues mostres de la Guerra Civil, en aquest espai buit i desolat. Encara queden visibles les antigues estructures del campament…
Després d’alguns colls, s’arriba a Valdecuenca i posteriorment, Saldon. Tots dos amb menys de 30 habitants (amb fonts i alguna plaça amb bancs per dinar) i comunicats per una estreta pista mal asfaltada… Ens trobem al mig de la mal anomenada “Espanya Vaciada” on la manca absoluta d’inversions (en els darrers segles) al territori ha provocat la migració cap a altres terres. El fruit del centralisme espanyol.
TARDA
Amb prou feines queden 10 km. La ruta podria anar directament a Albarrasí seguint el Vell Camí d’Albarrasí (PR) però paga la pena fer un tomb per voltar pel bonic Paisaje Protegido de Pinares de Ródeno. Cal enfilar-se uns 150 m. en 5 km per gaudir d’aquest entorn espectacular. A voltes, fins i tot és millor desviar-se uns metres i caminar un xic per assolir alguns dels punts més sorprenents, com el Mirador del Puerto (espectacular) o la zona de La Cocinilla del Obispo. Es torna per la Fuente del Arrastradero. La ruta passa a tocar per l’Abrigo de las Figuras Dispersas, l’Abrigo del Medio Caballo, l’Abrigo de los Dos Caballos i l’Abrigo del Arquero de los Callejeros Cerrados
Albarrasí, un dels pobles més bonics de Terol, tot i que a l’estiu i dies de festa, excessivament turístic. Malgrat tot, té un atractiu innegable, amb els portals sota muralles, les tarrasses, tot l’entramat de carrerons… i les magnífiques muralles. Cal reconèixer-ho: el casc antic és molt bonic.
L´allotjament en un Hotel; el poble disposa d´un munt de locals de restauració per sopar.
Inclou: Esmorzar, dinar (picnic) i allotjament Hotel.
Dia 6 – Albarrasí – Terol. El tram final.
37 Km. – 597 m. desnivell acumulat.
Albarrasí és encisador. Val a dir que, a cada cantonada, a cada racó, sembla meravellós… Havent esmorzat, feu una visita a peu pel casc antic.
Però la ruta segueix… i es torna a creuar de nou el Paraje Protegido de Pinares de Rodena, aquesta vegada de sud-oest a nord-est fins a Gea d’Albarrasí. Allà, hi ha diverses opcions fins a Terol, però potser la més “concorreguda” entre els aficionats de la Btt és seguir per la pista, més o menys paral·lela al riu Gaudalaviar fins a Terol, passant per Sant Blai. És una pista principalment de baixada (excepte un petit tram on s’allunya de la llera del riu i s’enfila cap al nord) i de molt bon rodar, que en poques hores arriba a Terol. Allà hi ha l’equipatge (i el sopar) a l’allotjament on ja s’hi va estar la primera nit.
A la tarda es pot fer una passejada per Terol, visitant la ciutat, per finalitzar la Trans Terol Ruta 7 dies / 6 nits.
Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament Hotel.
S
Dia 7.- Sortida Teruel.
Havent esmorzat, sortida de Terol. Finalitza la Trans Teruel Ruta 7 dies.
Inclou: Esmorzar..
INCLOU:
Trans Teruel Ruta 7 dias / 6 nits
- Dia 1.- Terol. Inclou: Allotjament H***
- Dia 2.-Terol – Virgen de la Vega (Alcalá de la Selva). ¡Inici de l’aventura! Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament H*** / H**
- Dia 3.– Alcalá de la Selva – Mosqueroles (Mosqueruelas). Quins pobles més bonics!. Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament H**
- Dia 4.– Mosqueroles (Mosqueruelas) – Móra de Rubiols (Mora de Rubielos). Entrant a la Serralada de Javalambre. Inclou: Esmorzar, dinar i allotjament H***
- Día 5.- Móra de Rubiols (Mora de Rubielos) – Villel. Entrant a la Serralada de Javalambre. Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament H**
- Día 6.– Villel – Albarrasi. Boscos, boscos i més boscos… Inclou: Esmorzar, dinar i (picnic) i allotjament H**
- Día 7.- Albarrasí – Terol. El tram final. Inclou: Esmorzar, sopar i allotjament H***
- Día 8.- Sortida Terol. Esmorzar.
- Transport d’equipajes, d’allotjament a allotjament.
- Assegurança obligatòria.
- Tracks en format GPX i TRK
- Mapes de la ruta en PDF.
S
NO INCLOU:
- Àpats NO especificats.
- Xarrups, cafès, licors i altres extres NO especificats en els menus dels restaurants/hotels contractats.
- Entrades a museus, accessos a instal·lacions i visites durant la ruta.
- Altres NO especificats.
- Bicicletes musculars / elèctriques (E-Bikes)
- GPS